Pécsi Zene

Zene, művészet, színház - Pécsről, pécsiektől, de nem csak pécsieknek.

Friss topikok

Címkék

PaLeTTa

„ A tánc szenvedély… hordok zoknit, és alsógatyát is.”

2013.05.12. 18:20 Borita_

Sietve lépek be a táncterembe, ahol még megy az előző csoport órája. A célpontom egy szűk kalapban – ami kizárt, hogy az övé legyen – és kizipzárazott bő, fehér kapucnis pulcsiban áll, és ritmusra ingatja a fejét. Mikor meglát, csak felvonja a szemöldökét, és megjegyzi: „Késtél”. Persze – bólogatok, és sűrű elnézések közepette ülünk le az egyik padra. Velünk szemben a legalább tízen táncolnak egy egész falat elfoglaló nagytükör előtt.  Az alany Horváth Tamás (Totya), aki férj, apa, tanár, a mohácsi Kolping Művészeti Iskola igazgatója, egy barát, egy mókamester, és mellesleg a tánctanárom a T-dance tánciskolában. A beszélgetés alatt többször felugrál, a magnóberendezéshez fut, hogy a táncolóknak zenét rakjon fel, pár ember néha közbeszakít, de mit számít, ha az ember arról beszélgethet amit szeret? Tehát, kezdjük!

Borita:

-   Hány éves vagy?

Totya:

-   37.

B.B.:

- Az első kérdésem, szinte már megszokott: miért pont a hip-hop?

Totya.jpg

T.:

- Ebbe szerettem bele.

B.B.:

- Ennyi idősen nem ciki ezt képviselni? Ugyanebben a műfajban rengeteg a fiatal, nem érzed magad kilógónak?

T.:

-  Már csak a kezdőket és a piciket tanítom, de képviselem és segítem a haladó csapatokat. Egyébként meg sose késő semmit se elkezdeni…

B.B.:

-  A hip-hop alapvetően Amerikában született. A magyar táncosok át tudják venni ezt a stílust, életérzést, vagy másoljak? Alkottak netán újat?

T.:

-   Át tudtuk venni, és át is tudjuk venni, hiszen nagyon sok tehetséges magyar táncos van, akik nem csak hazánkban, de külföldön is elismerést szereztek, és bizonyítottál tudásukat. A magyarok saját világuk által saját stílust is teremtettek, erre példa csapatunkban Bőhm Attila.

B.B.:

-  Tehát, akkor beszélhetünk „magyar hip-hop”-ról?

T.:

-  Persze, természetesen. Magyarországon is több évtizede múltja van ennek a stílusnak. Az elsők, akik először behozták Zoltán Erika és Kátai Róbert voltak, de azóta, szinte minden nagyvárosban van egy országosan elismert csapat. (Pl.: Pécs – T-dance)

B.B.:

-  Mindig a neten és a Youtube-on kell lógni ahhoz, hogy nyomon kövesd a hip-hop fejlődését?

T.:

-  Nem kimondottan a Youtube-ot kell figyelni, de a net nagy segítség, hogy a világot közelebb hozzuk magunkhoz, és megismerjünk új stílusokat.

B.B.:

-  Ha koreográfiát csinálsz, mik a szempontok, vagy a befolyásoló tényezők?

T.:

-    Minden szempont. A világ minden rezdülése. (Kiknek tanítok, kicsik vagy nagyok, a zene gyors vagy lassú, milyen a csoport, milyen az összetétel, hányan vannak, mit reggeliztem aznap, milyen ruha van rajtam, hány puszit kaptam reggel a gyerekeimtől…)

totyainterjú1.jpg

 

B.B.:

-   Mi a hip-hop-on belül a kedvenc stílusod?

T.:

-   Az utcai stílusokat szeretem, azon belül is a house-t.

B.B.:

-   Miért?

T.:

-   Számomra ez a legkötetlenebb és legfelszabadítóbb.

B.B.:

-  A táncos gönc mellett van olyan ruhád is, amit civilbe hordasz?

1470_282681575187416_1025702663_n.jpg

T.:

-     A hip-hop öltözködési stílusa beleivódott a mindennapjaimba, de természetesen vannak „civil” ruháim is. Mivel a munkám ezt kívánja, hordok öltönyt. És alsógatyát meg zoknit is.

B.B.:

-   Van/vannak olyan táncos/-ok akiket úgymond „életművednek” tekintesz? Ha igen, miért?

T.:

-  Igen, vannak ilyen táncosaim. Hogy miért? (az alanyom felsóhajtott, és láttam, a szemében egy percre a büszkeséget, ahogy végignézett a csapatán, majd folytatta:) Vannak olyan táncosaim, akik több mint 10 éve vannak mellettem, és nekik át tudtam adni, minden tudásomat, sőt, tudtam nekik lehetőséget biztosítani, utat mutatni a fejlődés felé, és ők éltek is ezzel. Így mára országosan és nemzetközileg is elismertek, és mindezek mellett emberek tudtak maradni. Meg van bennük a tánc iránti tisztelet és alázat.

B.B.:

-  Végül az utolsó kérdésem: hogyan határoznád meg a tánc fogalmát, neked mit jelent?

T.:

-   A tánc hobbi, munka, szenvedély, szerelem, érzés, élet, barátság, egy mosoly, öröm, bánat, izzadtság, könnyek, lehetőség, fejlődés, újdonság, életút…

 

 A szinte könnyeket előcsaló definíció után, nem volt más hátra, mint mindezt megtapasztalni magában a cselekvésben, a TÁNCban, és hogy akkor mit tapasztal az ember? Keressetek minket, gyertek és csatlakozzatok…!

totya2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: hip-hop pécs tánc hobby T-dance

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsizen.blog.hu/api/trackback/id/tr225243234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása