Pécsi Zene

Zene, művészet, színház - Pécsről, pécsiektől, de nem csak pécsieknek.

Friss topikok

Címkék

PaLeTTa

Konklávé – megkezdődött a pápaválasztás

2013.03.12. 23:24 BodZa

A mai napon öt órai kezdettel indul a pápaválasztó konklávé. Az ezen a ceremónián résztvevő bíborosok megválasztják XVI. Benedek utódját. Interjú Nyúl Viktor egyetemi lelkésszel.

Atya, mi a konklávé?

A konklávé hitünk egyik nagyszerű cselekménye, mikor a bíborosok a Szentlelket segítségül hívják és megválasztják Szent Péter utódját. Mivel a konklávé nyilt, ezért minden országból jövő bíborosok esélyesek a pápaságra.

Ön hogy gondolja, Erdő Péter lehetséges pápajelölt?

Minden bíboros esélyes, mivel ugye nyilt a pápaválasztás. Az újságok többféle szempontok szerint állítják fel a listáikat, de akik ezt mondják nem tudhatják pontosan az Ő esélyességét, mert akik tudják azok nem mondhatják el.

Hogy épül fel a konklávé?

Először is a bíborosok a Mindenszentek litániáját énekelve bevonulnak a Sixtusi–kápolnába, majd a bíborosi kollégium vezetője felszólal: „Extra Homnes”. Ezzel kifejezi, hogy menjenek ki azok a bíborosok, akiknek nincs választójoguk. A választók benntmaradnak, és esküt tesznek az evangéliumra, hogy nem tudatják sem egymással, sem a külvilággal, hogy kire voksoltak. Majd a Szentleket kérik egy imádság formájában és ha úgy akarják, akkor már ma szavazhatnak is.

Már ma felszállhat a fehér füst?

Bár ma elindul a szavazás, de nincs rá esély, hogy meghozzák a döntést.

A megválasztott pápa mit csinál a megválasztása után?

Az ellenőr-bíborosok odamennek a legtöbb szavazatot kapotthoz, és megkérdezik, hogy akarja–e a pápai címet. Ha elfogadja, van pápánk, „Habemus Papam”. Ezután a Szentatya átmegy az ún. Könnyek–kápolnájába, amelyben felveszi a pápai reverendát, majd visszamegy a Sixtusi–kápolnába. Ott a bíborosok kifejezik tiszteletüket, majd elimádkozzák a Te Deumot. Ezután a protodiakónus bíboros jelenti be az új pápát, aki a Szent Péter-bazilika központi erkélyéről adja az első Urbi et Orbi –azaz– a Városnak és a Világnak nevű áldását.

Pohnert Dávid

Szólj hozzá!

Címkék: vallás

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsizen.blog.hu/api/trackback/id/tr355131350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása