Pécsi Zene

Zene, művészet, színház - Pécsről, pécsiektől, de nem csak pécsieknek.

Friss topikok

Címkék

PaLeTTa

Falusi bálok

2013.04.23. 16:31 Pohnert_Dave

Sok helyen vannak pénteken vagy szombaton bálok. Ezek nem kisestélyis , szmokingos, keringős bálok. Ezek kőkemény mulatós zenék - tudományos nevükön: báli számok.

Sok faluban él az a bevett szokás, hogy aki elballagott az általános iskola 8. osztályából, az elmehet bálba. Magam is így kezdtem "báli pályafutásomat".

Endrőcön, ahol én lakom, kéthetente péntekenként ilyen bálokon zenél a Gigantic Együttes. Igen sokan járnak ide, és a visszajelzések alapján elmondhatja a helyi kocsmáros, csak nála vannak több mint 100-en bálban.

Sok kérdés merülhet fel, pl. Ilyenbe nem csak öregek járnak? A válasz magáért beszél: Nem! Ha megfigyelnétek, akkor látnátok, hogy 15 és 30 év között van a bálozók 70%-a.

És, hogy mennyire van jelen az alkohol? Erre szintén egyértelmű a válasz: embertől függ. Mert vannak olyanok, akiknek kell két feles, hogy tudjanak táncolni, de vannak, akiknek a vérében van a ritmus. Persze, nem csak a mulatós bálokban rúgnak be az emberek, de - mivel ezt tudni kell - a báli számok fele arról szól, hogy néha a kocsmában be kell tintázni egy kicsit. A báli számok másik fele a párkapcsolatokról szól, pl. „Bocsáss meg, kérlek, van egy hibám...” De sok bálban játszanak cigányzenét, és láttam, hogy erre jobban pörögnek, mint a báli zenére. Jelen van a horvát zene is, például a Hoppá Cuppá, ami talán legismertebb kóló - erre már tényleg csak azok szoktak táncolni, akik tudják, vagy már annyira részegek, hogy azt se tudják, hogy fiúk-e vagy lányok.

Szoktak-e verekedések lenni? Sajnos több helyen igen. Volt olyan - szüleim mesélték- 2007-ben a falu kultúrházát majdnem szétverte a "maffia". De láttam elég csúnya bunyókat is, amikor mind a két fél be volt rúgva, de volt olyan is, amikor a kidobó dobta ki a tagot, mert nem bírt viselkedni.

Egy szó mint száz, egyszer próbáljátok ki a bálokat, ha eddig még nem tettétek, mert hány ország, hány nép mondhatja el magáról, hogy ennyi és ilyen bálokat tud csinálni? Hány nép tud ennyi mulatóst énekelni? Mert a magyar zene tényleg világhírű, hisz a TajtiBoy-t is hívták Amerikába!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecsizen.blog.hu/api/trackback/id/tr405243265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása